Žalesnio rytojaus link: LTG grupėje jau perdirbama 99 proc. atliekų

Taršos pėdsaką aplinkai švelninti siekianti LTG grupė nuosekliai mažina susidarančių atliekų kiekį bei savo veiklą vykdo vadovaudamasi žiedinės ekonomikos principais. 2023 m. pasiektas itin aukštas rezultatas – perdirbta net 99 proc. dėl veiklos susidarančių atliekų arba beveik  9 tūkst. tonų.

„Dirbame atsakingai ir tikime, kad kasdienėje veikloje pritaikomi sprendimai reikšmingai prisideda prie ekologinio pėdsako mažinimo, todėl atliekų mažinimo projektams ir toliau skirsime didelį dėmesį. LTG grupėje siekiame išlaikyti aukštus perdirbamų atliekų rodiklius, o taip pat numatyti priemones ne tik mažinti bendrą atliekų kiekį, bet ir skatinti pakartotinį medžiagų naudojimą bei pratęsti jų naudojimo laiką“, - sako LTG grupės tvarumo vadovas Andrius Bagdonas.

Visose LTG grupės įmonėse didelis dėmesys skiriamas atsakingam medžiagų ir produktų naudojimui – pavyzdžiui, pakartotinai naudojami mediniai ir gelžbetoniai pabėgiai, kelio balastas. Mediniai pabėgiai parduodami aukciono būdu, o 15 000 vienetų buvo perduota pakartotiniam naudojimui Aukštaitijos siaurajam geležinkeliui.

Panaudota alyva, metalo laužas, akumuliatoriai, popieriaus, kartono, plastiko atliekos bei pakuotės rūšiuojamos ir surenkamos atskirai bei perduodamos atliekų tvarkytojams pakartotiniam naudojimui ar perdirbimui, taip užtikrinant, kad susidariusios atliekos bus perdirbtos nekenkiant aplinkai bei žmonių sveikatai.

Nuo 2019 m. LTG grupės įmonės gamyboje sėkmingai naudoja daugkartinio naudojimo pramonines šluostes ir tepalus sugeriančius kilimėlius, kuriais pakeistos vienkartinės šluostės bei sorbentai. Šis sprendimas nuo naudojimo pradžios leido išsaugoti 1,3 mln. vienkartinių šluosčių ir apie 34 500 pramoninių sugeriančių kilimėlių. Iš viso tai sudaro daugiau nei 25 000 kg atliekų.

Visos LTG grupės mastu nuo 2019 m. reikšmingai mažinamas popieriaus, naudojamo spausdintiems dokumentams, kiekis. Nors virš 90 proc. visų dokumentų grupėje yra skaitmeniniai, tačiau Grupėje ir toliau diegiamos inovacijos ir tobulinami procesai, kad bendras naudojamo popieriaus kiekis būtų dar labiau mažinamas. LTG nuolat organizuoja naudotos kompiuterinės ir biuro technikos aukcionus, pavyzdžiui, vien pernai antriniam naudojimui paruošta ir parduota 160 kompiuterių ir 26 vnt. tinklo bei ryšio įrangos. Per 2023 m. elektroninių atliekų surinkimo ir perdirbimo įmonei LTG taip pat pridavė virš 5 tonų pasenusios, energijos netaupančios ir poreikių neatitinkančios IT įrangos.

Skaičiuojama, kad per pastaruosius trejus metus LTG grupėje perdirbimui ar energijos gamybai tinkamų susidarančių atliekų kiekis padidėjo nuo 90 iki 99 proc.

LTG grupė yra didžiausia Baltijos šalyse geležinkelių grupė, savo veiklą vystanti trimis pagrindinėmis kryptimis: krovinių ir keleivių vežimas geležinkeliais, viešosios geležinkelių infrastruktūros valdymas, priežiūra ir plėtra. LTG grupę sudaro pagrindinės dukterinės bendrovės: „LTG Infra“, „LTG Cargo“, „LTG Link“, GTC.